Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- paczka herbatników
- 1, 2 kieliszki wódki
- 2 łyżki mleka
- 1 czekolada mleczna
Piana:
- 6 białek
- 150 g cukru
- 150 g maku
- 150 g wiórków kokosowych
Ciasto:
- pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- pół litra mleka
- kostka margaryny
- 3 łyżki mąki
- 6 łyżek cukru
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
- 3 żółtka
PRZEPIS
Ciasto: Margarynę posiekać i utrzeć z resztą składników. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę.
Piana: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodać mak, wiórki i wszystko wymieszać. Wyłożyć ją na wierzch ciasta i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na kolejne 15-20 minut.
Krem: Gotujemy 1 szklankę mleka. Do drugiej szklanki dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gdy budyń nabierze odpowiedniej konsystencji odstawiamy z ognia. Gdy trochę przestygnie dodajemy żółtka i mieszamy. Margarynę ucieramy dodając powoli ostudzony już budyń.
Na zimny placek wykładamy krem, a na wierzch układamy herbatniki maczane w wódce. Na końcu rozpuszczamy czekoladę w mleku i polewamy nią placek.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2013-05-07 - 19:18
Nick: ~diana
wygląda smacznie ale też tak smakuje jest przepyszny
Dodano: 2013-04-25 - 18:15
Nick: ~jessica
Te ciasto jest naprawde przepyszne , koniecznie polecam
Dodano: 2013-03-29 - 14:38
Nick: ~wenja
ten budyń to mnie niepokoi. po ugotowaniu budyniu dodajemy żółtka? pierwsze słyszę. no nic spróbuję.
Dodano: 2012-07-03 - 10:51
Nick: ~PYSZNE CHYBA
PYSZNE CHYBA
Dodaj komentarz do przepisu!