×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Placek kokosowo - makowy

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
pow. 25 zł130 min3/5104.412954
Placek kokosowo - makowy

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
- paczka herbatników
- 1, 2 kieliszki wódki
- 2 łyżki mleka
- 1 czekolada mleczna
Piana:
- 6 białek
- 150 g cukru
- 150 g maku
- 150 g wiórków kokosowych
Ciasto:
- pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- pół litra mleka
- kostka margaryny
- 3 łyżki mąki
- 6 łyżek cukru
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
- 3 żółtka
PRZEPIS
Ciasto: Margarynę posiekać i utrzeć z resztą składników. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę.
Piana: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodać mak, wiórki i wszystko wymieszać. Wyłożyć ją na wierzch ciasta i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na kolejne 15-20 minut.
Krem: Gotujemy 1 szklankę mleka. Do drugiej szklanki dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gdy budyń nabierze odpowiedniej konsystencji odstawiamy z ognia. Gdy trochę przestygnie dodajemy żółtka i mieszamy. Margarynę ucieramy dodając powoli ostudzony już budyń.
Na zimny placek wykładamy krem, a na wierzch układamy herbatniki maczane w wódce. Na końcu rozpuszczamy czekoladę w mleku i polewamy nią placek.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2013-05-07 - 19:18
Nick: ~diana

wygląda smacznie ale też tak smakuje jest przepyszny


Dodano: 2013-04-25 - 18:15
Nick: ~jessica

Te ciasto jest naprawde przepyszne , koniecznie polecam


Dodano: 2013-03-29 - 14:38
Nick: ~wenja

ten budyń to mnie niepokoi. po ugotowaniu budyniu dodajemy żółtka? pierwsze słyszę. no nic spróbuję.


Dodano: 2012-07-03 - 10:51
Nick: ~PYSZNE CHYBA

PYSZNE CHYBA


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu