Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 300 g mąki
- 100 g masła
- około 1/2 szklanki mleka
- 80 g drożdży
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2 białka
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier waniliowy
Dodatki:
- 700 g śliwek
PRZEPIS
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Ciasto: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, a następnie wlać do przesianej mąki. Dodać cukier, jajko i 80 g roztopionego, letniego masła. Wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić do wyrośnięcia.
Blachę (ok 25x36 cm) wysmarować resztą masła i wyłożyć do niej ciasto, na którym ułożyć śliwki skórką do dołu. Piec około 45 minut w temperaturze 160 stopni, aż ciasto się zrumieni.
Lukier: Białka energicznie utrzeć z cukrami i sokiem z cytryny. Polać placek robiąc dekoracyjne esy floresy.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2012-10-26 - 22:09
Nick:
BETI (3) Coś jak drożdżóweczka mojej mamy
Dodaj komentarz do przepisu!