Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 40 dag mąki
- szklanka wody
- 2 dag drożdży
- 2 łyżki oleju
- tłuszcz do formy
- łyżeczka cukru
- sól
Wierzch:
- 20 dag świeżych lub wędzonych szprotek
- 25 dag pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 4 dag kaparów
- 12 dag żółtego sera
- 4 łyżki oleju
- pieprz
- sól
PRZEPIS
Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić i udusić w 2 łyżkach oleju, dodać zmiażdżony czosnek. Świeże szprotki oczyścić, usunąć łby i ości. Cisto rozwałkować i ułożyć w wysmarowanej formie. Posmarować je olejem i ułożyć na nim cienkie plasterki żółtego sera, polać masą pomidorową, następnie ułożyć szprotki, posypać solą i pieprzem, udekorować kaparami. Odstawić pizzę na 20 minut. Następnie piec ok. 30 minut.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Pizze
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2023-02-28 - 13:44
Nick: ~Smakosz
Delicje!!!
Dodaj komentarz do przepisu!