| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Pizza pełne ziarno
![]() ![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:Ciasto:- 400 g mąki pełne ziarno - 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych - 2 łyżki oliwy z oliwek - szklanka ciepłej wody - szczypta soli Sos: - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 1 łyżka ketchupu - 1 łyżka majonezu - przyprawa do pizzy Dodatki: - tarta mozzarella - tarty ser dojrzewający - szynka - oliwki - świeża bazylia Przygotowanie:1. Przygotuj zaczyn z drożdży. W tym celu rozpuść drożdże w 2 łyżkach ciepłej wody. W przypadku drożdży suszonych nie trzeba robić zaczynu. Wystarczy wsypać drożdże do mąki.2. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj drożdże i delikatnie zamieszaj wszystkie składniki łyżką. 3. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy i szklankę ciepłej wody. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Rada: gdyby ciasto jest za gęste dodaj więcej wody. Natomiast gdy jest za rzadkie dodaj więcej mąki. 4. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. pół godziny, aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek. Z ciasta uzyskasz 2 spody o średnicy ok 32 cm. Rada: ciasto można podpiec przed nałożeniem składników przez 3 minuty w temperaturze 250°C lub od razu układać na cieście sos i ulubione składniki (zaczynając od sera) i piec przez max. 10 minut. Po upieczeniu można podawać z posiekaną, świeżą bazylią. Zobacz inne przepisy z kategorii: Pizze
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|