Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 400 g mąki pełne ziarno
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
Sos:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka majonezu
- przyprawa do pizzy
Dodatki:
- tarta mozzarella
- tarty ser dojrzewający
- szynka
- oliwki
- świeża bazylia
PRZEPIS
1. Przygotuj zaczyn z drożdży. W tym celu rozpuść drożdże w 2 łyżkach ciepłej wody. W przypadku drożdży suszonych nie trzeba robić zaczynu. Wystarczy wsypać drożdże do mąki.
2. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj drożdże i delikatnie zamieszaj wszystkie składniki łyżką.
3. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy i szklankę ciepłej wody. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Rada: gdyby ciasto jest za gęste dodaj więcej wody. Natomiast gdy jest za rzadkie dodaj więcej mąki.
4. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. pół godziny, aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek. Z ciasta uzyskasz 2 spody o średnicy ok 32 cm.
Rada: ciasto można podpiec przed nałożeniem składników przez 3 minuty w temperaturze 250°C lub od razu układać na cieście sos i ulubione składniki (zaczynając od sera) i piec przez max. 10 minut. Po upieczeniu można podawać z posiekaną, świeżą bazylią.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Pizze
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!