| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Pizza neapolitańska
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:Ciasto:- 30-35 dag mąki - 1,5 dag drożdży - ok. pół szklanki wody - 2 łyżki oleju - tłuszcz do formy - sól Wierzch: - 50 dag pomidorów - mała puszka koreczków anchois - 5 łyżek oleju - kilkanaście zielonych lub czarnych oliwek - 15 dag żółtego sera cheddar lub podlaskiego - oregano - majeranek - pieprz - sól Przygotowanie:Ciasto: Z podanych składników wyrobić dość twarde i bardzo elastyczne ciasto. Odstawić je na godzinę do wyrośnięcia. Następnie lekko zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wyłożyć nim spód dużej, wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnica 26-28 cm), formując dookoła niezbyt wysoki brzeg. Następnie ciast posmarować olejem i po nakłuwać widelcem. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, udusić w oleju, posolić, oprószyć pieprzem, odparować sok i ostudzić. Ciasto ponownie posmarować olejem, ułożyć na nim duszone pomidory oraz rozdrobnione koreczki anchois. Przybrać oliwkami i plasterkami sera. Całość oprószyć solą i innymi przyprawami, dodać resztę oleju. Piec 20-25 minut. Zobacz inne przepisy z kategorii: Pizze
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|