| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Piwna zapiekanka pikardyjska
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:- szklanka ryżu- 2 szklanki jasnego piwa - 2 łyżki masła - 1 cebula - 200 g ugotowanego ozora wołowego ewentualnie innego mięsa wołowego - 150 g bekonu - 1/2 szklanki śmietany - 3 łyżki startego żółtego sera - sól - pieprz Przygotowanie:W garnku stopić 1 łyżkę masła i zeszklić na nim pokrojoną drobno cebulę, dodać jeszcze 1/2 łyżki masła, wsypać umyty i osączony ryż, wymieszać, chwilę smażyć, wlać piwo, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 minut. Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Ryż wymieszać z drobno pokrojonym bekonem i ozorem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, polać śmietaną, posypać żółtym serem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać 10-15 minut.Zobacz inne przepisy z kategorii: Zapiekanki, tosty
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|