| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Pierogi z twarogiem i jagodami
![]() ![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:Ciasto:- 300 g mąki pszennej - ok 200 ml ciepłej wody - szczypta soli Nadzienie: - 250 g twarogu półtłustego - 1 jajko - 2 łyżki cukru pudru - 8 g cukru waniliowego - 1 szklanka jagód Przygotowanie:1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli. Następnie powoli wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, tak by stało się gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.2. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, cukier puder i cukier wanilinowy. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Blat lub stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki blat. Wycinamy okręgi i na środek każdego wkładamy łyżeczką farsz. Brzegi zaklejamy ostrożnie, by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. 4. W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Pierogi umieszczamy we wrzącej wodzie i gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch. 5. Pierogi wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy śmietanką lub ulubionym sosem. Zobacz inne przepisy z kategorii: Dania z jaj i sera
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|