PRZEPIS
1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli. Następnie powoli wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, tak by stało się gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
2. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, cukier puder i cukier wanilinowy. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Blat lub stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki blat. Wycinamy okręgi i na środek każdego wkładamy łyżeczką farsz. Brzegi zaklejamy ostrożnie, by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
4. W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Pierogi umieszczamy we wrzącej wodzie i gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch.
5. Pierogi wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy śmietanką lub ulubionym sosem.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!