Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Farsz:
- 200 g białego sera
- 1 jajko
- pół opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki słodkiej śmietany
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki wrzątku
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
PRZEPIS
Farsz: Ser utrzeć z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną. Białko ubić na sztywną pianę i dodać do utartego sera. Wymieszać.
Ciasto: Mąkę i sól zalać wrzątkiem i zimną wodą, wymieszać łyżką, przykryć i odstawić na 20 minut. Po upływie czasu wyrobić ciasto na gładką masę, ponownie przykryć i odstawić na 20 minut. Następnie znów wyrobić ciasto, rozwałkować, wykrawać koła, nakładać farsz, zwinąć na pół i zalepić widelcem.
W garnku zagotować wodę i wrzucić ulepione pierogi. Wymieszać, aby nie przykleiły sie do dna. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2012-05-31 - 17:36
Nick:
zbyszek (600) Smak z dzieciństwa u babci.Pycha.
Dodaj komentarz do przepisu!