Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 220 ml wody
- żółtko
- łyżeczka oleju
- szczypta soli
Farsz:
- cały kurczak albo inne gotowane mięso
- włoszczyzna rosołowa (marchew, korzeń pietruszki, seler, por)
- jajko
- sól
- pieprz
PRZEPIS
Farsz: Kurczaka oraz włoszczyznę włożyć do garnka i zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania przyprawić. Ugotowane mięso wyjąć i zmielić razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem. Jeśli farsz jest za suchy wlać kilka łyżek wywaru. Przyprawić do smaku.
Ciasto: Mąkę, sól, olej i żółtko rozetrzeć i cały czas mieszając, wlewać powoli gorącą wodę. Zagnieść gładkie ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie skleić obrzeża. Ulepione pierożki wrzucić do dużego garnka z gotującą, osoloną wodą i gotować kilka chwil po ich wypłynięciu na powierzchnię. Podawać np. z czerwonym barszczem.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2013-04-28 - 12:06
Nick: ~venis
cz te pierogi można mrozić ? -takie surowe czy trzeba najpierw je gotowac a potem mrozić??
Dodano: 2012-11-05 - 15:27
Nick:
Poliester () ostatnio do farszu zamiast zwykłego pieprzu użyłam cytrynowy i efekt był wyśmienity :)
Dodaj komentarz do przepisu!