| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Pierogi z mięsem
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:Ciasto:- 50 dag mąki - 220 ml wody - żółtko - łyżeczka oleju - szczypta soli Farsz: - cały kurczak albo inne gotowane mięso - włoszczyzna rosołowa (marchew, korzeń pietruszki, seler, por) - jajko - sól - pieprz Przygotowanie:Farsz: Kurczaka oraz włoszczyznę włożyć do garnka i zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania przyprawić. Ugotowane mięso wyjąć i zmielić razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem. Jeśli farsz jest za suchy wlać kilka łyżek wywaru. Przyprawić do smaku.Ciasto: Mąkę, sól, olej i żółtko rozetrzeć i cały czas mieszając, wlewać powoli gorącą wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie skleić obrzeża. Ulepione pierożki wrzucić do dużego garnka z gotującą, osoloną wodą i gotować kilka chwil po ich wypłynięciu na powierzchnię. Podawać np. z czerwonym barszczem. Zobacz inne przepisy z kategorii: Kluski i naleśniki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeDodano: 2013-04-28 - 12:06 Nick: ~venis cz te pierogi można mrozić ? -takie surowe czy trzeba najpierw je gotowac a potem mrozić?? Dodano: 2012-11-05 - 15:27 Nick: Poliester () ostatnio do farszu zamiast zwykłego pieprzu użyłam cytrynowy i efekt był wyśmienity :) Dodaj komentarz do przepisu!
|