Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 100 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 białka
- 100 g miodu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1,5 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
PRZEPIS
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, miód, 1 łyżkę zimnej wody, kwaśną śmietanę, mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę korzenną. Ucierając doprowadzić do uzyskania gładkiej masy. Do ciasta można dodać oprószone mąką bakalie. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Następnie ciasto przełożyć do podłużnej formy o długości ok. 25 cm (jeśli chcemy zrobić piernika na zwykłej blasze to musimy podwoić ilość składników), wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w 170 stopniach 60 minut.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!