Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 kg mąki
- 1 jajko
- 0,5 kostki masła (125g)
- 1 łyżeczka sody
- 1 paczka przyprawy do pierników
PRZEPIS
1. Miód, cukier puder, masło i przyprawę do piernika rozpuszczamy w garnku.
2. Zanim przejdziemy do następnego kroku należy poczekać, aż masa ostygnie.
3. Mąkę, jajko i sodę mieszamy w misce, a następnie dodajemy do płynnej masy i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. W przypadku gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki.
4. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy pierniczki.
5. Pieczemy w 150°C przez 10 - 15 min w zależności od piekarnika. Po upieczeniu pierniczki studzimy i dekorujemy wedle potrzeby.
6. Przechowujemy w zamkniętym naczyniu - pierniczki będą wtedy twarde. Aby zmiękły należy im dać pooddychać ze 2 dni.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!