×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Pavlova z malinami i porzeczkami

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
pow. 25 zł120 min3/5124.51044
Pavlova z malinami i porzeczkami

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
Beza:

- 7 białek klasy M (lub 6 białek klasy L)
- 300 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu jabłkowego

Krem:

- 500 g serka mascarpone
- 200 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%

Dodatkowo:

- 300 g malin
- 200 g czerwonej porzeczki
- 100 g czekolady deserowej
PRZEPIS

Beza:

1. Piekarnik nagrzewamy do 100°C.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Gdy piana zrobi się lśniąca i gęsta, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę octu jabłkowego i delikatnie miksujemy wszystko jeszcze przez chwilę.

3. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by stworzyć delikatne gniazdo, w którym po upieczeniu umieścimy krem. Na papierze wcześniej możemy narysować okrąg, który ułatwi nam rozmieszczenie masy.

4. Blachę z bezą umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut do 2 godzin.

5. Po upieczeniu bezę studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Ważne!
Czas i temperatura pieczenia zależą od piekarnika, dlatego należy obserwować bezę w trakcie wypieku. Docelowo beza ma być biała lub lekko kremowa i krucha. Po upieczeni beza może się lekko zapaść.

Krem:

1. Schłodzoną śmietankę ubijamy w misce.

2. W drugiej misce umieszczamy serek mascarpone i dodajemy ubitą śmietanę. Wszystko delikatnie mieszamy.

Wykończenie:

Bezę wyjmujemy z piekarnika. Na środek tortu wykładamy krem, który posypujemy wiórkami z czekolady. Na wierzchu układamy maliny i porzeczki.



Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu