SKŁADNIKI
Beza:
- 7 białek klasy M (lub 6 białek klasy L)
- 300 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu jabłkowego
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
Dodatkowo:
- 300 g malin
- 200 g czerwonej porzeczki
- 100 g czekolady deserowej
PRZEPIS
Beza:
1. Piekarnik nagrzewamy do 100°C.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Gdy piana zrobi się lśniąca i gęsta, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę octu jabłkowego i delikatnie miksujemy wszystko jeszcze przez chwilę.
3. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by stworzyć delikatne gniazdo, w którym po upieczeniu umieścimy krem. Na papierze wcześniej możemy narysować okrąg, który ułatwi nam rozmieszczenie masy.
4. Blachę z bezą umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut do 2 godzin.
5. Po upieczeniu bezę studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Ważne!
Czas i temperatura pieczenia zależą od piekarnika, dlatego należy obserwować bezę w trakcie wypieku. Docelowo beza ma być biała lub lekko kremowa i krucha. Po upieczeni beza może się lekko zapaść.
Krem:
1. Schłodzoną śmietankę ubijamy w misce.
2. W drugiej misce umieszczamy serek mascarpone i dodajemy ubitą śmietanę. Wszystko delikatnie mieszamy.
Wykończenie:
Bezę wyjmujemy z piekarnika. Na środek tortu wykładamy krem, który posypujemy wiórkami z czekolady. Na wierzchu układamy maliny i porzeczki.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!