Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 10 białek jajek
- 1 i 2/3 szklanki cukru
- 500 ml śmietanki 36% (lub 30%)
- 250 ml śmietanki 18%
- 50 ml białego rumu
PRZEPIS
Szklankę cukru podgrzewać stale mieszając, aż się rozpuści i nabierze złotego koloru. Połowę powstałego w ten sposób gorącego karmelu wylać na blachę (ok 35x25 cm) i odstawić do stężenia. Białka ubić z resztą cukru na sztywno. Następnie dodać obydwie śmietany i mieszać około 5 minut, aż powstanie gładka masa. Wlać rum i ponownie wymieszać. Wszystko wyłożyć na karmel. Do dużej blachy wylać do połowy wysokości wodę. Włożyć do niej blachę z masą śmietanową. Piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 160 stopni. Odstawić do stężenia na co najmniej 5 godzin. Deser pokroić na kawałki i ułożyć spodem do góry na talerze. Resztą karmelu udekorować deser.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Desery
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2012-03-15 - 09:41
Nick: ~a co zżółtkami
a co robimy z żółtkami - to przecież byłaby znista ich nie wykozystac
Dodaj komentarz do przepisu!