×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Palmiery

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
3-8 zł30 min2/545198
Palmiery
Palmiery
Palmiery
Palmiery
Palmiery
Palmiery

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
składniki
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (300 g)
- 25 g roztopionego i ostudzonego masła
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
przygotowanie
1. Ciasto wykładamy z lodówki na min. 15 minut przed użyciem. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu i pozostawiamy do przestygnięcia.

2. W miseczce mieszamy cukier z cukrem wanilinowym. Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt (ok. 55 na 22 cm) i smarujemy roztopionym masłem.

3. Posypujemy cukrem i składamy wzdłuż długiego boku do środka na styk. Z jednej strony zawijamy 2/3 ciasta, a z drugiej 1/3. Rozwałkowujemy na kwadrat o wymiarach ok. 30 na 30 cm. Następnie składamy ciasto do środka, pozostawiając 2 cm pasek i zawijamy po równo z prawej i lewej strony. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

4. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 160-180°C (termoobieg) i pieczemy 15-20 minut na złoty kolor. Po wyjęciu posypujemy cukrem.

Przechowywanie:
Do 2-3 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu