Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
OD AUTORA
Pad Thai to danie kuchni tajskiej składające się ze smażonego makaronu i jajek skąpanego w aromatycznym sosie. Danie można serwować z różnymi dodatkami w zależności od upodobania. W przepisie przedstawiam wam wersję z tofu i krewetkami. Danie wykończyłam natką pietruszki i zieloną fasolką szparagową w celu przełamania słodyczy sosu.
SKŁADNIKI
Sos Pad Thai
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki koncentratu tamaryndowca
- opcjonalnie 2 łyżki srirachy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu ryżowego
Makaron
- 100 g makaronu ryżowego.
Użyłam makaronu o szerokich wstążkach. Można użyć także makaronu Vermicelli
Pad Thai
- 100 g tofu (użyłam tofu w marynacie chili)
- 200 g krewetek koktajlowych
- 2 jajka
- olej do smażenia
Dodatki
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 ćwiartki limonki
- natka pietruszki/ szalotka
- zielona fasolka szparagowa
- brokuły
PRZEPIS
Makaron
Makaron przygotuj zgodnie z informacjami na opakowaniu.
Sos Pad Thai.
Wymieszaj wszystkie składniki sosu w małej misce, aż dobrze się połączą i odłóż na bok.
Phad Thai
1. Na patelnię wlej olej i podsmaż krewetki.
2. Dodaj pokrojone w kostkę tofu i podsmaż.
3. Odsuń na bok patelni krewetki i tofu.
4. Wbij wymieszane jajka i zetnij je.
5. Następnie dodaj sos i wymieszaj ze wszystkimi składnikami na patelni.
6. Dodaj wcześniej przygotowany makaron i smaż razem przez ok 2 minuty.
Podawaj z posiekanymi orzeszkami ziemnymi i limonką. Jeśli masz ochotę dodaj ugotowaną zieloną fasolkę szparagową lub gotowane brokuły.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!