×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Oponki serowe

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
9-14 zł30 min2/5451013
Oponki serowe

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
- 250 g twarogu półtłustego
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka spirytusu lub octu
- 5 łyżek śmietany 18 %
- 1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
- cukier puder do posypania
PRZEPIS
1. Twaróg przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy widelcem w misce.

2. Następnie do miski z serem przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, żółtka, sodę oczyszczoną, spirytus lub ocet oraz kwaśną śmietanę.

3. Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy i zagniatamy na jednolite ciasto.

4. Blat posypujemy mąką i rozwałkujemy na nim ciasto na grubość ok 1,5cm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka, a małe kółeczka ze środka wykrawamy za pomocą kieliszka.

5. W dużym ganku rozgrzewamy olej/smalec i smażymy oponki na głębokim oleju na złoty kolor po ok 2 minuty z każdej strony, a następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2021-01-14 - 15:24
Nick: ~Artur

Jadłem i są super!


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu