Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 250 g twarogu półtłustego
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka spirytusu lub octu
- 5 łyżek śmietany 18 %
- 1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
- cukier puder do posypania
PRZEPIS
1. Twaróg przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy widelcem w misce.
2. Następnie do miski z serem przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, żółtka, sodę oczyszczoną, spirytus lub ocet oraz kwaśną śmietanę.
3. Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy i zagniatamy na jednolite ciasto.
4. Blat posypujemy mąką i rozwałkujemy na nim ciasto na grubość ok 1,5cm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka, a małe kółeczka ze środka wykrawamy za pomocą kieliszka.
5. W dużym ganku rozgrzewamy olej/smalec i smażymy oponki na głębokim oleju na złoty kolor po ok 2 minuty z każdej strony, a następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2021-01-14 - 15:24
Nick: ~Artur
Jadłem i są super!
Dodaj komentarz do przepisu!