| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Ogórki konserwowe słodko-kwaśne
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:- małe ogórki- 3,5 szklanki wody - 1 szklanka octu - liście laurowe - ziele angielskie - cebula - 1 łyżka soli - 2 łyżki cukru - 2-3 marchewki - gorczyca - koper Przygotowanie:Do wody dodać ocet, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w plasterki cebulę, sól, cukier i wszystko zagotować. Do 2-3 słoików litrowych włożyć umyte ogórki, marchewkę obraną i pokrojoną w grubsze słupki, gorczycę oraz koper. Zalać je przygotowaną wcześniej i lekko przestygniętą zalewą (zalewy nie odcedzać - cebula, liście oraz ziele angielskie mają wpaść podczas wlewania do słoików). Zamknąć słoiki, włożyć do garnka z wodą i zagotować. Gdy woda 2-3 razy zabulgocze, wyłączyć ogień i ostrożnie wyjąć słoiki.Zobacz inne przepisy z kategorii: Przetwory
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeDodano: 2012-07-20 - 11:29 Nick: ~aaa na 3,5 szkl. wody 1szkl. octu chyba żart Dodano: 2011-02-03 - 12:20 Nick: agata1722 (418) ![]() ![]() ![]() kurcze uwielbiam te ogórki są jednym z przetworów który robię w naprawdę dużych ilościach wręcz masowych stosuje później zimą je do wszystkiego do sałatek, kanapek, obiadów.... Dodaj komentarz do przepisu!
|