Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 250 ml wody
- 50 g margaryny lub masła
- 150 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 4-6 jajek
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do głębokiego smażenia (olej roślinny lub tłuszcz kokosowy)
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- ok. 2 łyżki gorącej wody
PRZEPIS
Ciasto:
1. Zagotuj w rondelku wodę z margaryną. W miseczce wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, a następnie przesiej przez sito.
2. Gdy woda z tłuszczem zacznie się gotować wsyp całą mąkę, energicznie mieszając,aż mąka się zaparzy i powstanie gładka masa. Uważaj, by nie przypalić ciasta.
3. Zdejmij rondel z ognia, a następnie dodając po jednym jajku ucieraj ciasto na wysokich obrotach. Gdy ciasto będzie lśniące i spływające z łopatki długimi sopelkami nie dodawaj więcej jajek.
4. Gdy ciasto ostygnie dodaj płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
5. Potnij papier do pieczenia na kwadrat o rozmiarach ok. 10 na 10 cm. Nałóż ciasto do szprycy i wyciskaj obwarzanki na każdy kwadrat.
6. Rozgrzej olej i zanurzaj w nim obwarzanki razem z papierem. Obwarzanki smażymy na złoty kolor i wyciągamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Lukier:
Z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny ucieramy lukier. Smarujemy ostudzone obwarzanki ptysiowe.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!