×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Obwarzanki ptysiowe

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
15-19 zł60 min2/54593
Obwarzanki ptysiowe

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
składniki
Ciasto:

- 250 ml wody
- 50 g margaryny lub masła
- 150 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 4-6 jajek
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do głębokiego smażenia (olej roślinny lub tłuszcz kokosowy)

Lukier:

- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- ok. 2 łyżki gorącej wody

przygotowanie
Ciasto:

1. Zagotuj w rondelku wodę z margaryną. W miseczce wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, a następnie przesiej przez sito.

2. Gdy woda z tłuszczem zacznie się gotować wsyp całą mąkę, energicznie mieszając,aż mąka się zaparzy i powstanie gładka masa. Uważaj, by nie przypalić ciasta.

3. Zdejmij rondel z ognia, a następnie dodając po jednym jajku ucieraj ciasto na wysokich obrotach. Gdy ciasto będzie lśniące i spływające z łopatki długimi sopelkami nie dodawaj więcej jajek.

4. Gdy ciasto ostygnie dodaj płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

5. Potnij papier do pieczenia na kwadrat o rozmiarach ok. 10 na 10 cm. Nałóż ciasto do szprycy i wyciskaj obwarzanki na każdy kwadrat.

6. Rozgrzej olej i zanurzaj w nim obwarzanki razem z papierem. Obwarzanki smażymy na złoty kolor i wyciągamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Lukier:

Z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny ucieramy lukier. Smarujemy ostudzone obwarzanki ptysiowe.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu