Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 1,5-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 200ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
PRZEPIS
Kawę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Czekoladę pokroić na drobne wiórki lub zetrzeć na tarce. Dodać ją do rondelka z kawą i podgrzewając mieszać aż czekolada się rozpuści. Następnie dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. W razie potrzeby podgrzać. Uzyskaną w ten sposób masę odstawić do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i wymieszać dokładnie z zimną masą. Deser przełożyć do pucharków i odstawić do lodówki. Można go udekorować śmietaną oraz wiórkami czekolady. Jeśli ktoś nie lubi gorzkiej kawy może czekoladę gorzką zastąpić mleczną lub dodać więcej cukru pudru.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Desery
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2010-09-20 - 12:29
Nick: ~olcia31135
Super przepis. Bardzo łatwe do zrobienia i pyszne oczywiście ! :)) polecam
Dodaj komentarz do przepisu!