Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 6 i 1/2 łyżki masła
Muffiny:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka jagód świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka mąki
PRZEPIS
1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
2. Przygotuj kruszonkę: w małej misce wymieszaj mąkę i cukier. Następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj dobrze za pomocą łyżki.Gotową kruszonkę schowaj do lodówki.
3. Aby zrobić muffiny w dużej misce wymieszaj mąkę, 2/3 szklanki cukru, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj suche składniki i odstaw na bok.
4. Następnie w średniej misce za pomocą rózgi kuchennej roztrzep 2 jajka. Dodaj jogurt, olej, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj składniki, aż masa będzie jednolita.
5. Przelej mokre składniki do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszaj.
6. Jagody umieść w małej misce i posyp łyżką mąki. Delikatnie wymieszaj, aż wszystkie jagody zostaną pokryte mąką. Tak przygotowane jagody przełóż do miski z ciastem i delikatnie połącz wszystkie składniki.
7. Za pomocą łyżki nałóż ciasto do przygotowanych foremek na muffiny, napełniając maksymalnie 2/3 każdej papilotki. Następnie każdą babeczkę posyp obficie wcześniej przygotowaną kruszonką.
8. Włóż muffiny do piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez 13-15 minut lub do momentu, gdy włożona w środek muffiny wykałaczka będzie czysta.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!