×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Muffinki marchewkowe

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
20-25 zł60 min2/5125305
Muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
składniki
Muffinki:

- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 szklanki obranej i startej marchewki
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek oproszonych 1 łyżeczką mąki
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki syropu klonowego lub miodu
- 2 jajka (temperatura pokojowa)
- 1 szklanka jogurtu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- gotowy lukier (wybrałam żółty)


Kandyzowana marchewka:

- 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki wody
przygotowanie
Muffinki:

1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.

2. W dużej misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę oczyszczoną, sól, imbir i gałkę muszkatołową.

3. W osobnej małej miseczce wymieszaj rodzynki z 1 łyżeczką mąki, aby się nie sklejały.

4. Do sypkich składników dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy włoskie i rodzynki posypane mąką. Wymieszaj dokładnie.

5. W średniej misce połącz olej z syropem klonowym i ubij trzepaczką. Dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj jogurt, ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.

6. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj dużą łyżką, aż się połączą. Rozłóż ciasto równomiernie na 12 kubków na muffinki. Piecz muffiny przez ok 15 minut lub do momentu, aż babeczki będą złote na wierzchu, a wykałaczka włożona do babeczki nie będzie oklejona ciastem.

7. Babeczki udekoruj lukrem i kandyzowaną marchewką.

Lukier:

1. Przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu


Kandyzowana marchewka:


1. Umytą i obraną marchewkę zestrugaj na paski za pomocą obieraczki.

2. Wodę z cukrem zagotuj na gęsty syrop.

3. Paski marchewki wrzuć do syropu i gotuj, aż staną się szkliste. Wyjmuj paski nawijając je na patyczki do szaszłyków i umieść na papierze dopieczenia, aż do zastygnięcia. Udekoruj babeczki.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu