Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Muffinki:
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 szklanki obranej i startej marchewki
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek oproszonych 1 łyżeczką mąki
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki syropu klonowego lub miodu
- 2 jajka (temperatura pokojowa)
- 1 szklanka jogurtu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- gotowy lukier (wybrałam żółty)
Kandyzowana marchewka:
- 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki wody
PRZEPIS
Muffinki:
1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
2. W dużej misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę oczyszczoną, sól, imbir i gałkę muszkatołową.
3. W osobnej małej miseczce wymieszaj rodzynki z 1 łyżeczką mąki, aby się nie sklejały.
4. Do sypkich składników dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy włoskie i rodzynki posypane mąką. Wymieszaj dokładnie.
5. W średniej misce połącz olej z syropem klonowym i ubij trzepaczką. Dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj jogurt, ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.
6. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj dużą łyżką, aż się połączą. Rozłóż ciasto równomiernie na 12 kubków na muffinki. Piecz muffiny przez ok 15 minut lub do momentu, aż babeczki będą złote na wierzchu, a wykałaczka włożona do babeczki nie będzie oklejona ciastem.
7. Babeczki udekoruj lukrem i kandyzowaną marchewką.
Lukier:
1. Przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Kandyzowana marchewka:
1. Umytą i obraną marchewkę zestrugaj na paski za pomocą obieraczki.
2. Wodę z cukrem zagotuj na gęsty syrop.
3. Paski marchewki wrzuć do syropu i gotuj, aż staną się szkliste. Wyjmuj paski nawijając je na patyczki do szaszłyków i umieść na papierze dopieczenia, aż do zastygnięcia. Udekoruj babeczki.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2022-03-04 - 12:59
Nick: ~Telcia
Super są te mufinki
Dodaj komentarz do przepisu!