SKŁADNIKI
Muffinki kawowe
1 1/4 szklanki mąki
1 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki masła
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki maślanki lub kefiru
1/2 szklanki mocnej kawy (użyłam 1 x espresso z ekspresu)
Czekoladowy krem maślany
100 g mlecznej czekolady (30-40% kakao)
100 g masła
50 ml mleka
PRZEPIS
Muffinki kawowe
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C oraz przygotuj papilotki.
2. W średniej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, oraz sól. Wymieszaj wszystko dokładnie.
3. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na średnich obrotach. Ucieraj, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Następnie dodaj jajka jajka i dalej miksuj, aż do dobrego połączenia składników. Jeśli składniki odłożą się na ściankach zbierz je za pomocą łyżki, łopatki.
4. Ciągle miksując dodaj mieszaninę suchych składników naprzemiennie z maślanką. Na samym końcu dodaj zimną kawę. Wymieszaj, aż do połączenia wszystkich składników. mieszając do połączenia.
5. Rozdziel cisto pomiędzy 12 papilotek wypełniając je na wysokość 2/3.
6. Piecz przez ok 20 minut w temp 180°C (do suchego patyczka).
7. Po pieczeniu wyciągnij babeczki z pieca i pozostaw do ostudzenia. Następnie udekoruj czekoladowym kremem maślanym lub innym ulubionym dodatkiem.
Krem maślany
1. Za pomocą miksera wymieszaj masło z roztopioną gorącą czekoladą. Po wymieszaniu odstaw krem do lodówki do ostygnięcia (ok 15 minut).
2. Po wyciągnięciu z lodówki ponownie zmiksuj krem do uzyskania puszystej masy, a następnie porcjami dodawaj mleko. Miksuj, aż masa stanie się gęsta, puszysta i kremowa.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!