Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Beza:
- 7 białek klasy M (lub 6 białek klasy L)
- 300 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu jabłkowego
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 400 mL schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
Dodatkowo:
- owoce do dekoracji (np. brzoskwinie z puszki, porzeczki, maliny, borówki, truskawki)
PRZEPIS
Beza:
1. Piekarnik nagrzewamy do 100°C.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Gdy piana zrobi się lśniąca i gęsta, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę octu jabłkowego i delikatnie miksujemy wszystko jeszcze przez chwilę, aż cukier się rozpuści.
3. Gotową masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy małe placki. Następnie formujemy brzegi każdego placka za pomocą szprycy (lub łyżki jeśli nie posiadamy szprycy), tak aby powstały gniazdka, w których po upieczeniu umieścimy krem.
4. Blachę z bezikami umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut do 2 godzin.
5. Po upieczeniu beziki studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Ważne!
Czas i temperatura pieczenia zależą od piekarnika, dlatego należy obserwować beziki w trakcie wypieku. Docelowo beziki mają być białe lub lekko kremowe i kruche.
Krem:
1. Schłodzoną śmietankę ubijamy w misce.
2. W drugiej misce umieszczamy serek mascarpone i dodajemy ubitą śmietanę. Wszystko delikatnie mieszamy.
Wykończenie:
Beziki wyjmujemy z piekarnika i po ostygnięciu w każde gniazdko wykładamy krem, który następnie dekorujemy owocami.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2024-09-16 - 11:19
Nick: ~Bryza
Bardzo dobre. można podawać na różne sposoby również z serem Mascarpone
Dodano: 2019-12-06 - 17:29
Nick: ~Bryza.
Jadłam,je. Coś wspaniałego dla podniebienia.
Dodaj komentarz do przepisu!