| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Mini bezy z kremem i owocami
![]() ![]() ![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:Beza:- 7 białek klasy M (lub 6 białek klasy L) - 300 g cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka octu jabłkowego Krem: - 500 g serka mascarpone - 400 mL schłodzonej śmietanki 30% lub 36% Dodatkowo: - owoce do dekoracji (np. brzoskwinie z puszki, porzeczki, maliny, borówki, truskawki) Przygotowanie:Beza:1. Piekarnik nagrzewamy do 150°C. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Gdy piana zrobi się lśniąca i gęsta, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę octu jabłkowego i delikatnie miksujemy wszystko jeszcze przez chwilę. 3. Gotową masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy małe placki. Następnie formujemy brzegi każdego placka za pomocą szprycy (lub łyżki jeśli nie posiadamy szprycy), tak aby powstały gniazdka, w których po upieczeniu umieścimy krem. 4. Blachę z bezikami umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut do 2 godzin. 5. Po upieczeniu beziki studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ważne! Czas i temperatura pieczenia zależą od piekarnika, dlatego należy obserwować beziki w trakcie wypieku. Docelowo beziki mają być biała lub lekko kremowa i krucha. Krem: 1. Schłodzoną śmietankę ubijamy w misce. 2. W drugiej misce umieszczamy serek mascarpone i dodajemy ubitą śmietanę. Wszystko delikatnie mieszamy. Wykończenie: Beziki wyjmujemy z piekarnika i po ostygnięciu w każde gniazdko wykładamy krem, który następnie dekorujemy owocami. Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeDodano: 2019-12-06 - 17:29 Nick: ~Bryza. Jadłam,je. Coś wspaniałego dla podniebienia. Dodaj komentarz do przepisu!
|