×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Makowiec zwijany

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
pow. 25 zł60 min3/5104,211854
Makowiec zwijany

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
składniki
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 kostka margaryny
- 5 żółtek
- 60 g drożdży
- 4 czubate łyżki cukru
- niepełna szklanka wody
Mak:
- 500 g zmielonego maku
- 250 g cukru
- olejek migdałowy
- 2 białka
Kruszonka:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g mąki
przygotowanie
Z podanych składników wychodzą dwa makowce.
Ciasto: Drożdże rozkruszyć z cukrem dodać 2-3 łyżki letniej wody i odstawić na 20 minut. Żółtka roztrzepać z pozostałą wodą, wsypać mąkę, dodać margarynę oraz drożdże i wszystko dobrze zagnieść. Uzyskane w ten sposób ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.
Mak: Białka ubić z cukrem. Następnie dodać je do maku, dodać również olejek i wymieszać.
Kruszonka: Składniki połączyć ze sobą i zagnieść.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć mak, zwinąć je w rulon i położyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wierzch posypać kruszonką. Piec około 40-45 minut w 180 stopni.
Zamiast kruszonki można gotowy makowiec polać lukrem.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2012-12-08 - 22:24
Nick: ~marta

czyli żeby wyszedł 1 makowiec to trzeba dać wszystkiego po połowie ? ; >


Dodano: 2012-10-31 - 03:42
Nick: ~żarłoczek

W makowcu zbyteczny jest miód,bakalie. Kakao, to juz profanacja! Są zwolennicy namoczonych rodzynek, ale to już też dziwna fantazja (do makowca)! Tłuszcz jest w składnikach. Przepis dobry,ja wybieram lukier. Z kruszonką nigdy nie widziałam.


Dodano: 2011-12-05 - 16:38
Nick: ~Wala

W tym przepisie nie ma tluszczu, miodu, kakao, bakalie do maku. Dlaczego?


Dodano: 2011-12-01 - 16:53
Nick: gosiek (153) yhat

najbardziej przeze mnie lubiany z makowców, u nas na Boże Narodzenie punkt obowiązkowy w liczbie 4!!! takich zwojów, zajadamy się nim do oporu


Dodano: 2010-12-03 - 20:58
Nick: ~gość

pycha


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu