Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- lukier lub biała czekolada do ozdoby
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek wody
- 30 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
- gotowa masa makowa z puszki
- 400 g prażonych jabłek
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 białka
- szczypta soli
PRZEPIS
Masa makowa: Masę makową wymieszać z jabłkami oraz bułką tartą. Następnie połączyć z ubitą pianą z białek. Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć pergaminem i wylać masę makową, piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Biszkopt: W czasie gdy mak się piecze przygotować biszkopt. Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i wolno miksować. Powoli dodać mąkę i proszek do pieczenia mieszając ciasto.
Ciasto wylać na gorącą masę makową. Włożyć ponownie do piekarnika i piec kolejne 20 minut. Po upieczeniu odwrócić ciasto do góry nogami. Wierzch ciasta (czyli mak) można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2012-02-01 - 07:54
Nick: ~Basia
Jak zrobic lukier na wierzch ciasta?
Dodaj komentarz do przepisu!