×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Makowiec na biszkopcie

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
15-19 zł60 min2/51047259
Makowiec na biszkopcie

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
składniki
- lukier lub biała czekolada do ozdoby
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek wody
- 30 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
- gotowa masa makowa z puszki
- 400 g prażonych jabłek
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 białka
- szczypta soli
przygotowanie
Masa makowa: Masę makową wymieszać z jabłkami oraz bułką tartą. Następnie połączyć z ubitą pianą z białek. Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć pergaminem i wylać masę makową, piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Biszkopt: W czasie gdy mak się piecze przygotować biszkopt. Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i wolno miksować. Powoli dodać mąkę i proszek do pieczenia mieszając ciasto.
Ciasto wylać na gorącą masę makową. Włożyć ponownie do piekarnika i piec kolejne 20 minut. Po upieczeniu odwrócić ciasto do góry nogami. Wierzch ciasta (czyli mak) można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2012-02-01 - 07:54
Nick: ~Basia

Jak zrobic lukier na wierzch ciasta?


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu