Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 3 jajka
- białko
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 200 g cukru
- 250 ml mleka
- 150 g masła
Masa makowa:
- 40 g masła
- 2 jajka
- 500 g maku
- 200 g cukru
- garść rodzynek
- garść smażonej skórki pomarańczowej
- kilka kropel aromatu migdałowego
Kruszonka:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
PRZEPIS
Kruszonka: mąkę utrzeć z miękkim masłem i cukrem pudrem.
Masa makowa: mak zaparzyć, odsączyć i trzykrotnie zmielić. Dodać masło, bakalie i aromat. Całość smażyć, mieszając. Jajka ubić z cukrem i wymieszać z masą.
Ciasto: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać drożdże, mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na 2 części. Rozwałkować i posmarować roztrzepanym białkiem. Na placki wyłożyć mak, zawinąć. Włożyć na pergamin. Posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia około 30 minut. Piec na dużej blasze około godziny w 200 stopniach.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!