Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
OD AUTORA
Lekkie i syte danie bezmięsne. Idealny pomysł na szybki obiad. Wymaga tylko kilku składników, a w smaku jest obłędne. Mój ulubiony sposób na lunch do pracy.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka makaronu orzo
- kostka bulionowa warzywna
- 1 papryka
- 1 bakłażan
- 1 słoik oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- olej
PRZEPIS
1. Ugotuj szklankę makaronu w 1 litrze bulionu warzywnego. Jeśli korzystasz z kostki bulionowej wrzuć ją do wody razem z makaronem. Pod koniec gotowania makaronu dodaj pomidory z puszki.
W międzyczasie przygotuj warzywa:
2. Bakłażana umyj, pokrój w plastry i posyp solą. Następnie podsmaż, aż do miękkości na rozgrzanym oleju. Gdy bakłażan będzie miękki i złocisty przełóż go do osobnego naczynia do ostygnięcia, a następnie potnij na mniejsze kawałki.
3. Na tej samej patelni podsmaż wcześniej umytą i pociętą w plastry paprykę. Papryk powinna być lekko zarumieniona. Odstaw ją do naczynia z wcześniej podsmażonym bakłażanem.
4. Gdy makaron będzie już wymieszany z pomidorami dodaj warzywa. Dorzuć trochę oliwek zgodnie z preferencjami, wymieszaj i chwilę razem podgotuj. Dodaj zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!