| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Litewskie bliny ziemniaczane
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:- 10 dużych ziemniaków- szklanka mąki - 50 g drożdży - 0,5 łyżeczki cukru - szklanka ciepłej wody - sól Przygotowanie:Do drożdży dodać cukier, łyżkę mąki, ciepłą wodę, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać mąkę i wlać zaczyn. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na 4-5 godzin. Patelnię wysmarować skórką słoniny, wlewać łyżką porcję ciasta i rozprowadzić ją po całej patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać polane kwaśną śmietaną lub stopionym masłem.Zobacz inne przepisy z kategorii: Kluski i naleśniki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|