SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego
- 2-3 cebule średniej wielkości
- 3 duże pomidory
- 100-150 g szpinaku mrożonego
- 1 niewielki brokół
- 1 duży słoik sosu pomidorowego
- 200 g sera żółtego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 g płatów lazanii
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie lub przyprawa do kuchni włoskiej
- sól
- pieprz
- odrobina oleju
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 żółtko
PRZEPIS
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Połowę czosnku podsmażyć z cebulką na łyżce oleju, dodać mięso mielone i obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę pomidory. Wszystko razem dusić około 5 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i zioła do smaku. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem na ostro. Smażyć do odparowania płynu. Na drugiej patelni lub w rondelku rozgrzać kilka kropel oleju, dodać szpinak, odparować nadmiar wody, dodać resztę czosnku, dusić razem chwilkę, odstawić na bok. Brokuły rozdzielić na małe różyczki i dokładnie umyć oraz osuszyć. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem na dno wyłożyć niewielką ilość sosu ze słoika.
Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, a następnie dodać połowę mleka, szybko i dokładnie wymieszać najlepiej trzepaczka do ubijania jajek lub mikserem. Kiedy zacznie gęstnieć dodać resztę mleka i nadal bardzo energicznie mieszać do czasu aż zgęstnieje, nie gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W szklance lub kubeczku rozmącić żółtko z niewielką ilością sosu dodać do reszty sosu i dokładnie wymieszać.
W garnku zagotować wodę z solą. Wrzucać na wrzątek po jednym płacie makaronu lazanii. Po około 2-3 min wyjmować i układać w naczyniu żaroodpornym na sos pomidorowy. Na płaty ułożyć połowę mięsa mielonego podsmażonego z cebulką i pomidorami, sos pomidorowy ze słoika, posypać startym serem (odrobinę), następnie ułożyć szpinak i polać niewielką ilością sosu beszamelowego, znowu obgotowane płaty makaronu, reszta mięsa, sos pomidorowy ze słoika, różyczki brokułów i ser starty oraz niewielka ilość sosu beszamelowego. Na wierzch ułożyć płaty lazanii obgotowane i resztę sosu beszamelowego oraz resztę żółtego sera. Tak przygotowaną lazanie piec w piekarniku około 50 min w 170 stopniach, od czasu do czasu sprawdzić czy się nie przypala :). W razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć temp.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!