SKŁADNIKI
- opakowanie makaronu lasagne
- 500 g mielonego mięsa
- 8 pieczarek
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- puszka krojonych pomidorów z zalewą
- 100 g żółtego sera
- przyprawa do mielonego mięsa
- przyprawa do kebabu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 350 ml mleka
PRZEPIS
Farsz:
1. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na oleju podsmażyć warzywa, potem dodać mięso, chwilę razem smażyć.
2. Następnie dodać przyprawy i pomidory z puszki, gotować razem ok. 30 minut.
Sos beszamelowy:
1.Masło roztopić, oprószyć mąką, mieszając dodać mleko.
Lasagne:
1.Trochę sosu nalać na dno formy żaroodpornej lub innego naczynia i rozsmarować.
2. Następnie ułożyć płaty lasagne, przełożyć mięsem z warzywami, polać sosem beszamelowym i posypać startym serem.
3. Postępować tak do wyczerpania składników (na końcu powinna znaleźć się warstwa beszamelu posypana serem).
Zapiekać 40 minut w 170 stopniach.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Dodano: 2021-01-30 - 19:17
Nick:
magda123 (729) 
Pyszny i rozpływający się w ustach sosik pomidorowy z kawałkami mięska. Idealny pomysł na sobotnią kolację z bliskimi.
Pozdrawiam!