Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
OD AUTORA
Kruche ciasteczka z orzechami idealnie sprawdzą się jako drobny dodatek do kawy. Są kruche lekki i aromatyczne. Można udekorować je czekoladą lub zajadać się nimi bez zbędnych dodatków. Po upieczeniu długo zachowują swą świeżość. Wystarczy schować je do szczelnego pojemnika.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soi
- 80 g mielonych orzechów ziemnych
- tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
PRZEPIS
1. Masło posiekaj na drobne kawałki i wrzuć do mąki połączonej z cukrem, mielonymi orzechami i solą. Dodaj jajko i zagnieć na jednolitą masę.
2. Gotowe ciasto odstaw do lodówki na 30 minut.
3. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wytnij preferowany kształt. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż wycięte ciasteczka i wstaw do piekarnika na ok 15-20minut (aż będą lekko zarumienione).
Gotowe ciastka można udekorować polewą z roztopionej czekolady. W tym celu na łaźni wodnej rozpuść czekoladę i rozsmaruj ją na ciasteczkach.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!