Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 1/4 l mleka
- 1/2 laski wanilii
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 1/4 l śmietanki kremówki
PRZEPIS
Z laski wanilii usunąć miękisz, laskę wrzucić do rondelka z mlekiem i podgrzewać na małym ogniu. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtko utrzeć z cukrem. Z mleka wyjąć wanilię i w małych porcjach dodawać je do żółtka, stale mieszając. Wszystko przełożyć z powrotem do rondla i mieszać tak długo, aż krem zacznie się cienką warstwą przyklejać do wypukłej części łyżki. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w kremie, stale mieszając. Krem chłodzić w zimnej kąpieli z dodatkiem lodu, od czasu do czasu zamieszać. Śmietankę ubić, dodać do kremu i wymieszać. Kremem napełnić pucharki i chłodzić godzinę pod przykryciem.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Desery
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!