Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki wody
Przyprawy do krakersów:
- suszony rozmaryn z solą morską
- suszona wędzona papryka
- przyprawa do bruschetty
- suszone zioła prowansalskie
PRZEPIS
1. Rozgrzej piekarnik do 250°C.
2. Mąkę, sól i cukier wymieszaj w misce. Dodaj wodę wymieszaną z oliwą i ugnieć wszystko na jednolitą masę.
3. Przełóż ciasto na posypany mąką blat lub stolnicę. Podziel ciasto w zależności od tego ile wariantów smakowych chcesz przygotować.
4. Weź pierwszą część ciasta i dodaj przyprawy. Ugnieć ciasto, by rozprowadzić równomiernie dodane przyprawy. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki płat. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodaj trochę mąki. Staraj się, by grubość całego ciasta była jak najbardziej równa.
5. Pokrój ciasto radełkiem lub nożem i przełóż na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia blachę. Spryskaj ciasto delikatnie wodą. W razie potrzeby posyp jeszcze raz krakery większą ilością przypraw. Jeśli chcesz uniknąć pęcherzyków powietrza nakłuj ciasto widelcem.
6. Umieść ciasto w piekarniku i natychmiast zmniejsz temperaturę do 200°C.
7. Piecz perzez 10 -15 minut, aż krakersy się zarumienią.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2020-05-07 - 21:08
Nick: ~Magda
Super przekąska
Dodaj komentarz do przepisu!