Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 400 g mielonego mięsa
- pół szklanki śmietany
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- biały pieprz
Sos:
- szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka słodkiej papryki
PRZEPIS
Do mielonego dodać śmietanę, tartą bułkę, pietruszkę, doprawić solą, pieprzem i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Uformować 8 kotletów. Roztopić masło tak, aby się pieniło i usmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia od czasu do czasu potrząsać patelnią, aby mięso nie przywarło do niej. Nie trzeba ich dopiekać, gdyż dojdą w sosie. Kotlety ściągnąć z patelni. Do powstałego tłuszczu wsypać mąkę, paprykę, dobrze zamieszać i wlać kwaśną śmietanę. Pozwolić, aby sos się zagotował i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso włożyć do sosu i poddusić na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Mięsne
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!