| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Kopiec kreta
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:- 3 banany- sok z cytryny - 1 szklanka słodkiej kawy z mlekiem Biszkopt: - 3 jajka - 6 łyżek mąki pszennej - 4 łyżki cukru - 1/4 kostki rozpuszczonego masła - 2 1/2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: - 1 szklanka śmietany kremówki - 3 łyżki cukru - pół tabliczki gorzkiej czekolady - 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie:Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać kakao, masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną uprzednio tortownicę. Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Gotowe ciasto ostudzić i przekroić na dwa krążki. Z jednego wydrążyć część biszkoptu, zostawiając około 1 centymetra obwódki. To co wydrążyliśmy pokruszyć, na końcu się przyda. Oba krążki nasączyć ostudzoną kawą.Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Do śmietany dodać cukier i ubić. Pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, ciągle ubijając. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i delikatnie połączyć ze śmietaną. Na wydrążony spód biszkoptu ułożyć plasterki bananów i skropić je sokiem z cytryny, na to wyłożyć krem formując z niego kształt kopca. Drugą cześć biszkoptu podzielić na 8 części i ułożyć na kremie. Wierzch posypać pozostałymi resztkami biszkoptu. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeDodano: 2013-03-07 - 18:25 Nick: ~isia10978 lubię ale zawsze robiłam z dodatkiem z pudelka :) Dodano: 2011-12-01 - 16:38 Nick: gosiek (153) ![]() Bardzo bardzo baaaardzo dobre ciacho, mmm palce lizać, piekłam kiedyś najpierw gotowe ze sklepu, z mieszanki, a póżniej też sama robiłam, jest pyszne i efektowne. Dodaj komentarz do przepisu!
|