PRZEPIS
1. Żurawinę umyj i wsyp do dużego rondla. Dodaje cukier, wodę oraz sok z 1 pomarańczy.
2. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po ok. 5 minutach owoce żurawiny zaczną pękać i delikatnie podskakiwać. Uważaj, by się nie oparzyć.
3. Gdy żurawina zacznie się gotować (pękać i podskakiwać), zmniejsz ogień do niskiego poziomu i kontynuuj gotowanie i mieszanie przez dodatkowe 5-7 minut lub do momentu, aż większość lub wszystkie jagody zostaną otwarte. Dodaj szczyptę cynamonu i soli. Mieszaj od czasu do czasu w garnku i gotuj jeszcze przez chwilkę, aż żurawina delikatnie zgęstnieje.
4. Zdejmij rondel z ognia i zacznij przekładać jeszcze gorącą żurawinę do wyparzonych i suchych słoiczków. Szczelnie zamknij każdy słoiczek. Po ostygnięciu słoiczki powinny się zamknąć.
Gdy żurawina ostygnie, to naturalnie zgęstnieje.
Konfitura idealnie nadaje się do herbaty, sera brie oraz mięs.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!