Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 400 g mielonego mięsa
- 125 g ryżu
- 4 jajka
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- mała szczypta cukru
PRZEPIS
Ryż ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pietruszkę posiekać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, dodać cebulę, pietruszkę, mięso oraz bułkę tartą. Wyrobić jednolitą masę. Dodać ryż, przyprawić solą i pieprzem. Następnie wymieszać. Uformować klopsiki o średnicy około 2,5 cm. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pulpety ze wszystkich stron. Żółtka i sok z cytryny wymieszać ze solą, pieprzem oraz cukrem i ubijać na parze, aż sos zacznie gęstnieć. Sos najlepszy jest świeży, dlatego należy go przygotować tuż przed podaniem klopsików.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Mięsne
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!