SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 jajko
- 1 czerwona papryka
- 400 g makaronu noodle lub spaghetti
- 1 duża marchewka
- natka pietruszki
Dodatkowo:
- przyprawa do mięsa mielonego
- papryka słodka mielona
- sól
- pieprz
- mąka
- olej do smażenia
By otrzymać bardziej pikantne danie do sosu można dodać papryczkę chilli lub sos tabasco.
PRZEPIS
1. Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko, łyżeczkę przyprawę do mięsa i łyżkę słodkiej mielonej papryki. Ugniatamy i formujemy klopsik, które obtaczamy w mące.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy klopsiki.
3. Gdy mięso delikatnie się zarumieni, zalewamy je przecierem pomidorowym i dusimy razem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
4. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do sosu z klopsikami.
5. Następnie trzemy marchewkę na dużych oczkach tarki i dodajemy do sosu.
6. Sos doprawiamy łyżką słodkiej mielonej papryki, pieprzem i solą do smaku. Do wersji na ostro dodajemy chilli lub sos tabasco.
7. Na samym końcu siekamy natkę pietruszki i dodajemy do sosu. Całość dusimy jeszcze przez kolejne 10 minut.
8. W tym samym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem podanym na opakowaniu.
9. Gotowy makaron podsmażamy na patelni razem z sosem i klopsikami przez maksymalnie 2 minuty.
Smacznego.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!