| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - 500 g przecieru pomidorowego - 1 jajko - 1 czerwona papryka - 400 g makaronu noodle lub spaghetti - 1 duża marchewka - natka pietruszki Dodatkowo: - przyprawa do mięsa mielonego - papryka słodka mielona - sól - pieprz - mąka - olej do smażenia By otrzymać bardziej pikantne danie do sosu można dodać papryczkę chilli lub sos tabasco. ![]() 2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy klopsiki. 3. Gdy mięso delikatnie się zarumieni, zalewamy je przecierem pomidorowym i dusimy razem na małym ogniu przez ok. 10 minut. 4. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do sosu z klopsikami. 5. Następnie trzemy marchewkę na dużych oczkach tarki i dodajemy do sosu. 6. Sos doprawiamy łyżką słodkiej mielonej papryki, pieprzem i solą do smaku. Do wersji na ostro dodajemy chilli lub sos tabasco. 7. Na samym końcu siekamy natkę pietruszki i dodajemy do sosu. Całość dusimy jeszcze przez kolejne 10 minut. 8. W tym samym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. 9. Gotowy makaron podsmażamy na patelni razem z sosem i klopsikami przez maksymalnie 2 minuty. Smacznego. Zobacz inne przepisy z kategorii: Mięsne
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeDodano: 2019-09-26 - 22:16 Nick: ~Artur Trochę przypomina Wielkiego Potwora Spaghetti Dodaj komentarz do przepisu!
|