Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- przyprawa do kebaba
- około 5-6 łyżek oleju
Dodatki:
- około ćwierć małej główki młodej kapusty
- 1 ogórek świeży
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 czerwonej cebulki
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- dymka ze szczypiorkiem
- ostry sos chilli
- 1/2 kubka śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 3-4 ząbki czosnku (można więcej, zależy od upodobań )
- chlebki pita lub nan
PRZEPIS
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawie do kebaba wymieszanej z olejem. Odstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie oczyścić wszystkie warzywa i dokładnie je umyć, po czym posiekać drobno kapustę, paprykę pokroić w kostkę, cebule w piórka, pomidorki koktajlowe przekroić na pól, a ogórka w półplasterki nie obierając go ze skórki. Dymkę posiekać wraz ze szczypiorkiem. Śmietanę wymieszać z majonezem dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 min. Wszystkie warzywa pokrojone przełożyć do miski i wymieszać. Zamarynowane piersi z kurczaka obsmażyć na złoty kolor. Kiedy mięso jest już gotowe podgrzać pite lub nan (ja robię to w kuchence mikrofalowej). Przełożyć pite na talerz i po kolei wyłożyć niewielką ilość warzyw, na to mięso, polać sosem chilli i sosem czosnkowym, następnie znowu warzywa, troszkę mięsa i sosy. Jak kto woli złożyć chlebek na pól lub po prostu zostawić kebab otwarty.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!