SKŁADNIKI
- 2 bułki
- 4 jajka
- 4 plastry szynki lub 8 plastrów boczku
- masło
- łyżka octu
Opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji.
Składniki na sos holenderski:
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki masła
- 1 łyżka soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
PRZEPIS
Sos holenderski:
1. Roztop masło w rondelku.
2. Żółtka umieść w blenderze kielichowym lub misce w której będziesz mieszać wszystkie składniki. Do żółtek dodaj sok z cytryny i zalej gorącym masłem. Miksuj, aż masa zrobi się kremowa.
3. Dodaj pieprz cayenne, sól i pieprz do smaku.
Jajka po benedyktyńsku
1. Zagotuj wodę w rondelku, dodaj łyżkę octu i szczyptę soli. Jajka wbij do oddzielnych małych miseczek lub filiżanek - ułatwi to Tobie wlewanie jajek do wody. Wodę zamieszaj delikatnie łyżką, by powstał mały wir, w który należy delikatnie wlać jajko. Jajka gotuj przez ok. 3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne. Postępuj w taki sposób, z każdym następnym jajkiem. Jajka wyjmuj łyżką cedzakową.
2. W międzyczasie przetnij bułki na pół, posmaruj masłem i włóż do piekarnika/na grill lub użyj tostera, by stały się chrupkie i rumiane.
3. Na patelni podsmaż plastry szynki lub boczku. Tak przygotowane plastry umieść na wcześniej podpieczonych bukłakach.
4. Gotowe jajka ułóż na bułce z plastrem szynki.
5. Danie polej sosem holenderskim i posyp odrobiną szczypiorku lub natki pietruszki.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!