| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Jajka po benedyktyńsku
![]() ![]() ![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:- 2 bułki- 4 jajka - 4 plastry szynki lub 8 plastrów boczku - masło - łyżka octu Opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji. Składniki na sos holenderski: - 3 żółtka - 1/2 szklanki masła - 1 łyżka soku z cytryny (świeżo wyciśniętego) - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - szczypta soli - szczypta pieprzu Przygotowanie:Sos holenderski:1. Roztop masło w rondelku. 2. Żółtka umieść w blenderze kielichowym lub misce w której będziesz mieszać wszystkie składniki. Do żółtek dodaj sok z cytryny i zalej gorącym masłem. Miksuj, aż masa zrobi się kremowa. 3. Dodaj pieprz cayenne, sól i pieprz do smaku. Jajka po benedyktyńsku 1. Zagotuj wodę w rondelku, dodaj łyżkę octu i szczyptę soli. Jajka wbij do oddzielnych małych miseczek lub filiżanek - ułatwi to Tobie wlewanie jajek do wody. Wodę zamieszaj delikatnie łyżką, by powstał mały wir, w który należy delikatnie wlać jajko. Jajka gotuj przez ok. 3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne. Postępuj w taki sposób, z każdym następnym jajkiem. Jajka wyjmuj łyżką cedzakową. 2. W międzyczasie przetnij bułki na pół, posmaruj masłem i włóż do piekarnika/na grill lub użyj tostera, by stały się chrupkie i rumiane. 3. Na patelni podsmaż plastry szynki lub boczku. Tak przygotowane plastry umieść na wcześniej podpieczonych bukłakach. 4. Gotowe jajka ułóż na bułce z plastrem szynki. 5. Danie polej sosem holenderskim i posyp odrobiną szczypiorku lub natki pietruszki. Zobacz inne przepisy z kategorii: Dania z jaj i sera
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|