×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Jagodzianki

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
9-14 zł200 min3/5656260
Jagodzianki

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
Farsz:
- 300 g jagód
- 3/4 szklanki cukru
Ciasto:
- 500 g mąki
- 14 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Na wierzch dla 16 jagodzianek:
- 1,5 szklanki orzechów włoskich posiekanych
- 1 żółtko
lub lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 5-6 łyżek wody
lub kruszonka
- 100 g mąki
- 1/4 kostki masła lub margaryny
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
PRZEPIS
Farsz: Jagody wymieszać z cukrem.
Ciasto: Drożdże wraz z łyżką mąki i łyżeczką cukru rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, wlać letnie mleko, jajko i wszystko wymieszać. Następnie dodać olej i resztę składników. Zagnieść ciasto i odstawić je na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiać, a potem uformować wałek i podzielić go na 16 części, z których uformować kulki i odstawić je na 15 minut. Kule rozgnieść ręką na placek, włożyć na niego 1 czubatą łyżkę jagód, ciasto zwinąć na pół i zakleić. Następnie położyć jagodziankę zlepieniem na blat i rolować lekko przyciskając do uzyskania podłużnego kształtu. Blachę naoliwić i posypać mąką, ułożyć na niej jagodzianki i pozostawić na 45 minut. Następnie włożyć do piekarnika i piec w 220 stopniach około 15 minut.
Jeśli chcemy jagodzianki posypać orzechami to najpierw do żółtka należy dodać trochę wody, wymieszać i posmarować wierzch wszystkich jagodzianek palcem lub pędzelkiem. Następnie posypać orzechami i upiec.
Jeśli mamy ochotę na jagodzianki z kruszonką to wszystkie składniki kruszonki należy połączyć ze sobą i zagnieść, a potem posypać wierzch drożdżówek i upiec.
Jeśli ktoś lubi jagodzianki z lukrem to najpierw musi je upiec, a później udekorować lukrem, który otrzymuje się przez wymieszanie cukru pudru z wodą.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2010-12-14 - 13:14
Nick: ~magi

Super, nieziemskie. naprawde.... a myślałam że to tak trudno Potrzeba dużo czasu ale.koniec jest wyśmienity!


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu