Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto:
- 3 żółtka
- 3/4 kostki masła
- 3 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
Krem:
- 1 kostka masła lub margaryny
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- mały słoik dżemu jagodowego
PRZEPIS
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, ubić, dodać po kolei wszystkie składniki, wymieszać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.
Ciasto: Masło rozpuścić. Pozostałe składniki wymieszać razem w misce, dodać masło, wyrobić ciasto, podzielić je na dwie części i upiec na dwóch blaszkach w 180 stopniach.
Krem: Margarynę rozpuścić z 1,5 szklanki mleka oraz cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną i wylać do gotującego się mleka z masłem. Chwilę gotować mieszając, aż krem będzie gęsty. Następnie zestawić z ognia, dodać dżem, wymieszać.
Ciasta przekładać na przemian: ciasto, gorący krem, biszkopt, krem, ciasto. Wierzch placka można polać polewą.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2012-07-03 - 12:48
Nick:
magda123 (729) Ciasto wygląda rewelacyjnie! Pierwszy raz widzę królewca z dżemem jagodowym, na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji, jestem bardzo ciekawa jego smaku:) Pozdrawiam.
Dodano: 2011-07-21 - 18:57
Nick: ~...
a czy do ciasta zamiast masła można dodać margarynę??
Dodano: 2011-05-13 - 13:24
Nick: ~nikt tego nie lubi
jeszcze nie jadłem
Dodano: 2011-03-07 - 16:18
Nick:
ilka_86 (3236) A o takim Królewcu jeszcze nie słyszałam;) ja robię bez dżemu jagodowego:) ciasto wygląda obłędnie i zapewne smakuje znakomicie:) pozdrawiam serdecznie
Dodaj komentarz do przepisu!