×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Jabłka w cieście

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
9-14 zł30 min1/554,74716
Jabłka w cieście

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
składniki
- 500 ml zsiadłego mleka
- 2 jajka
- 40 dag mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- tłuszcz do smażenia
- 1 kg jabłek
przygotowanie
Do zsiadłego mleka wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukru, sodę oczyszczoną, lekko zamieszać. Następnie wsypać mąkę, połączyć wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w 0,5 cm krążki. Tak przygotowane jabłka z obydwu stron obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Można podawać posypane cukrem pudrem lub z innymi dodatkami, np. z polewą czekoladową.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Desery

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2012-11-05 - 15:44
Nick: ~Justyna

Nigdy nie dodawałam cukru pudru i sody, jak nie mam kwaśnego mleka, to może być i słodkie, ale zawsze dodaję proszek do pieczenia. Jabłka wrzucam do ciasta i dopiero takie ciasto z jabłkiem nalewką wylewam na patelnię. Bez proszku do pieczenia Twoje placki wyobrażam sobie chude jak naleśniki, moje placuszki są pulchniutkie.


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu