| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Gulasz w chlebie
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:- 1 kg szynki- 1 opakowanie papryki wędzonej - 3 liście laurowe - kilka owoców jałowca - sól - pieprz - 1 łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki - ok. 1 L wody - 2-3 łyżki mąki pszennej - 2 gotowe miski chlebowe Przygotowanie:1. Szynkę opłukujemy pod bieżącą wodą i tniemy w kostkę (ok 2 cm kawałki) i wrzucamy na rozgrzany olej.2. Gdy kawałki szynki zarumienią się, zalewamy je ok 1 L zimnej wody. Dodajemy opakowanie suszonej wędzonej papryki, sól, pieprz oraz liście laurowe i owoce jałowca. 3. Dusimy mięso na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż stanie się kruche (ok 60 minut). W przypadku wyparowania wody należy ją uzupełnić. 4. Następnie zaciągamy gulasz mąką rozrobioną w zimnej wodzie. W tym celu do dwóch łyżek mąki dodajemy 1/3 szklanki zimnej wody i mieszamy w celu uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy roztwór jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody. Następnie dodajemy do sosu i intensywnie mieszamy. Jeżeli po dodaniu mąki sos nadal będzie wodnisty należy dorobić mąkę i powtórzyć czynność. 5. Dodajemy natkę pietruszki i dusimy jeszcze przez chwilę. 6. Gotowy gulasz nakładamy do misek chlebowych, które przed podaniem możemy podgrzać w piekarniku lub na grillu. Zobacz inne przepisy z kategorii: Mięsne
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|