Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 1 kg szynki
- 1 opakowanie papryki wędzonej
- 3 liście laurowe
- kilka owoców jałowca
- sól
- pieprz
- 1 łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki
- ok. 1 L wody
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 gotowe miski chlebowe
PRZEPIS
1. Szynkę opłukujemy pod bieżącą wodą i tniemy w kostkę (ok 2 cm kawałki) i wrzucamy na rozgrzany olej.
2. Gdy kawałki szynki zarumienią się, zalewamy je ok 1 L zimnej wody. Dodajemy opakowanie suszonej wędzonej papryki, sól, pieprz oraz liście laurowe i owoce jałowca.
3. Dusimy mięso na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż stanie się kruche (ok 60 minut). W przypadku wyparowania wody należy ją uzupełnić.
4. Następnie zaciągamy gulasz mąką rozrobioną w zimnej wodzie. W tym celu do dwóch łyżek mąki dodajemy 1/3 szklanki zimnej wody i mieszamy w celu uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy roztwór jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody. Następnie dodajemy do sosu i intensywnie mieszamy. Jeżeli po dodaniu mąki sos nadal będzie wodnisty należy dorobić mąkę i powtórzyć czynność.
5. Dodajemy natkę pietruszki i dusimy jeszcze przez chwilę.
6. Gotowy gulasz nakładamy do misek chlebowych, które przed podaniem możemy podgrzać w piekarniku lub na grillu.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Mięsne
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!