Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 450 g mięsa mielonego
- woreczek ryżu
- 6 pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- główka białej kapusty
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- przyprawa do mielonego (zamiast niej można doprawiać także solą, pieprzem i majerankiem)
PRZEPIS
Ryż gotujemy. Cebulę i pieczarki drobno kroimy i podsmażamy. Do mięsa dodajemy pół opakowania przyprawy, wbijamy jajko, dodajemy ostudzoną już cebulę i pieczarki oraz ryż i wszystko urabiamy ręką. Kapustę parzymy w gorącej wodzie aż zmięknie (nie może być rozgotowana). Następnie wyciągamy kapustę oddzielamy liście i kładziemy na każdym farsz, a potem zawijamy. Na spód garnka kładziemy liście kapusty, a na nie gołąbki (nie więcej niż 3 warstwy). Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą tak, aby była lejąca konsystencja. Dodajemy resztę przyprawy, mieszamy i zalewamy gołąbki. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 2, 3 godzin. Im dłużej tym smaczniejsze. Gdy widzimy, że sos nam zbyt mocno wyparował to dodajemy wody. Co jakiś czas (np. co godzinę) przekładamy warstwy tzn. tą ze spodu na wierzch.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Mięsne
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!