| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Francuska zupa cebulowa
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:- 4 duże białe cebule, pocięte w piórka- 2 łyżki masła - 1 łyżeczka suszonego tymianku - 1 łyżka mąki - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina - 1/2 szklanki śmietanki 30-36% - 750 mL bulionu wołowego (dobrej jakości) - sól i pieprz - 1 bagietka - masło - ser do zapieczenia (np. Mozzarella, Corregio, Gruyere) Przygotowanie:1. Rozpuść masło w garnku. Dodaj pociętą w piórka cebulę oraz tymianek i smaż przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.2. Dodaj sól, pieprz i mąkę. Wymieszaj dokładnie i gotuj razem przez ok. minutę. 3. Następnie zalej cebulę winem. Zamieszaj i gotuj przez kolejne 1?2 minuty. 4. Dodaj śmietankę. Wymieszaj i gotuj przez około 4-5 minut, aż konsystencja stanie się gęsta i większość płynu odparuje. Następnie dodaj 1 szklankę bulionu i gotuj przez około 2 minuty ciągle mieszając, by cebula nie przywarła do garnka. 5. Dodaj pozostały bulion i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut. 6. Rozgrzej piekarnik do 200°C i podpiecz posmarowane masłem kromki bagietki na złoty kolor. 7. Zupę przelej do żaroodpornych naczyń, ułóż podpieczone bagietki na wierzchu, posyp serem i włóż do rozgrzanego piekarnika na ok. 3-4 minuty. Zobacz inne przepisy z kategorii: Zupy
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|