Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 4 duże białe cebule, pocięte w piórka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietanki 30-36%
- 750 mL bulionu wołowego (dobrej jakości)
- sól i pieprz
- 1 bagietka
- masło
- ser do zapieczenia (np. Mozzarella, Corregio, Gruyere)
PRZEPIS
1. Rozpuść masło w garnku. Dodaj pociętą w piórka cebulę oraz tymianek i smaż przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
2. Dodaj sól, pieprz i mąkę. Wymieszaj dokładnie i gotuj razem przez ok. minutę.
3. Następnie zalej cebulę winem. Zamieszaj i gotuj przez kolejne 1?2 minuty.
4. Dodaj śmietankę. Wymieszaj i gotuj przez około 4-5 minut, aż konsystencja stanie się gęsta i większość płynu odparuje. Następnie dodaj 1 szklankę bulionu i gotuj przez około 2 minuty ciągle mieszając, by cebula nie przywarła do garnka.
5. Dodaj pozostały bulion i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut.
6. Rozgrzej piekarnik do 200°C i podpiecz posmarowane masłem kromki bagietki na złoty kolor.
7. Zupę przelej do żaroodpornych naczyń, ułóż podpieczone bagietki na wierzchu, posyp serem i włóż do rozgrzanego piekarnika na ok. 3-4 minuty.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Zupy
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!