PRZEPIS
1. W pierwszym etapie przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi. Następnie dodajemy cukier, żółtko, sól i trzy łyżki zimnej wody. Zimne masło siekamy nożem w kostkę i dodajemy do naszej masy. Wszystkie składniki wyrabiamy rękami na gładkie ciasto. Gotowe ciasto przykrywany i wkładamy na 30 minut do lodówki.
2. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy, którą wcześniej posypujemy mąką, by ciasto nie przywarło. Rozwałkowane ciasto układamy w foremce do tarty o średnicy 28 cm, tak aby powstały brzegi w wysokości 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie groch/fasolę/ lub kulki ceramiczne. Ciasto pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku około 20 min w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ciasto studzimy.
3. Gdy ciasto piecze się w piekarniku, przystępujemy do przygotowania masy z serka mascarpone. Serek mascarpone wkładamy do miski. Miętę myjemy i suszymy. Odrywamy listki od łodyżek i kroimy w paski. Części szczytowe łodyżek zostawiamy na dekorację. Posiekane listki mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem wanilinowym. Masę wkładamy do lodówki i czekamy aż ciasto ostygnie.
4. Po wystygnięciu kruchy spód smarujemy kremem. Myjemy truskawki, usuwamy szypułki i kroimy na pół. Owoce rozkładamy równomiernie na kremie.
5. Ostatnim etapem jest przygotowanie owsianej posypki. W tym celu rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią 50 g masła. Gdy masło się roztopi dodajemy 80 g cukru i 75 g płatków owsianych. Tak skarmelizowanymi i chrupiącymi płatkami zdobimy wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto dekorujemy pozostałymi, szczytowymi listkami mięty.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!