×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Flamandzka tarta truskawkowa

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
pow. 25 zł90 min2/51251899
Flamandzka tarta truskawkowa

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 200 g mąki
- 50 g płatków owsianych
- 25 g cukru
- 1 żółtko
- 125 g masła
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody

Masa:
- pół pęczka mięty
- opakowania cukru wanilinowego
- 500 g serka mascarpone
- 500 g truskawek
- 75 g płatków owsianych
- 80 g cukru
- 50 g masła
PRZEPIS
1. W pierwszym etapie przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi. Następnie dodajemy cukier, żółtko, sól i trzy łyżki zimnej wody. Zimne masło siekamy nożem w kostkę i dodajemy do naszej masy. Wszystkie składniki wyrabiamy rękami na gładkie ciasto. Gotowe ciasto przykrywany i wkładamy na 30 minut do lodówki.

2. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy, którą wcześniej posypujemy mąką, by ciasto nie przywarło. Rozwałkowane ciasto układamy w foremce do tarty o średnicy 28 cm, tak aby powstały brzegi w wysokości 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie groch/fasolę/ lub kulki ceramiczne. Ciasto pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku około 20 min w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ciasto studzimy.

3. Gdy ciasto piecze się w piekarniku, przystępujemy do przygotowania masy z serka mascarpone. Serek mascarpone wkładamy do miski. Miętę myjemy i suszymy. Odrywamy listki od łodyżek i kroimy w paski. Części szczytowe łodyżek zostawiamy na dekorację. Posiekane listki mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem wanilinowym. Masę wkładamy do lodówki i czekamy aż ciasto ostygnie.

4. Po wystygnięciu kruchy spód smarujemy kremem. Myjemy truskawki, usuwamy szypułki i kroimy na pół. Owoce rozkładamy równomiernie na kremie.

5. Ostatnim etapem jest przygotowanie owsianej posypki. W tym celu rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią 50 g masła. Gdy masło się roztopi dodajemy 80 g cukru i 75 g płatków owsianych. Tak skarmelizowanymi i chrupiącymi płatkami zdobimy wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto dekorujemy pozostałymi, szczytowymi listkami mięty.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu