Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1-2 łyżki oleju
Marynata:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki curry
- 2-3 cm świeżego imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta pieprzu cytrynowego Kamis
- sól do smaku
PRZEPIS
Mięso pokroić w długie paseczki lub większą kostkę.
Marynata: Czosnek i imbir zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub czosnek przecisnąć przez praskę, a imbir bardzo drobniutko posiekać i przełożyć do miseczki. Następnie dodać jogurt, curry, pieprz cayenne i cytrynowy oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Kurczaka obtoczyć w jogurtowej marynacie i odstawić na około 2-3 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu przełożyć go wraz z całą marynatą jogurtową do żaroodpornego naczynka, lekko skropić olejem i piec w piekarniku do uzyskania złotego koloru. Podawać np. z ryżem ugotowanym na sypko i warzywami.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Mięsne
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2011-03-07 - 16:14
Nick:
ilka_86 (3236) Bardzo apetyczne i aromatyczne to danko z kurczakiem! robiłam dawno temu podobne, bo dodałam warzywa-marchew, seler i pietruszkę, muszę spróbować Twojej wersji:)
Dodaj komentarz do przepisu!