SKŁADNIKI
Kawowa galaretka:
- 100 ml espresso (lub innego rodzaju mocnej kawy)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka cukru
Panna Cotta:
- 400 ml słodkiej śmietanki 30-36%
- 50 ml espresso (lub innego rodzaju mocnej kawy)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub/i 1 laska wanilii
- 40 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
PRZEPIS
Kawowa galaretka:
1. Zalej żelatynę zimną wodą, tak by woda delikatnie zakryła żelatynę.
2. Wlej kawę do rondelka, dodaj cukier i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj wcześniej przygotowaną żelatynę. Dokładnie wymieszaj składniki, aż żelatyna się rozpuści.
3. Rozlej przygotowany roztwór do 5-6 naczynek (miseczek/słoiczków) i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przenieś do lodówki na około 60 minut, by galaretka stężała.
Panna Cotta:
1. Do szklanki wsyp 2 łyżeczki żelatyny i zalej zimną wodą, tak by woda delikatnie zakryła żelatynę.
2. Wlej śmietankę do rondelka. Dodaj cukier, kawę, ekstrakt z wanilii i/lub rozkrojoną laskę wanilii wraz z ziarenkami (wcześniej wyciągniętymi z laski). Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zagotowania. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj wcześniej przygotowaną żelatynę. Dobrze wymieszaj, tak by żelatyna dobrze się rozpuściła.
3. Gdy płyn osiągnie temperaturę pokojową, zalej nim wcześniej przygotowaną galaretkę i umieść ponownie w lodówce, aż do stężenia.
Rada: By ułatwić wydobycie deseru z miseczek, włóż je na chwilę do gorącej wody. Odwróć miseczki i przełóż deser nad talerzyk deserowy.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!