| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Espresso Panna Cotta
![]() ![]() ![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:Kawowa galaretka:- 100 ml espresso (lub innego rodzaju mocnej kawy) - 1 łyżeczka żelatyny - 1 łyżka cukru Panna Cotta: - 400 ml słodkiej śmietanki 30-36% - 50 ml espresso (lub innego rodzaju mocnej kawy) - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub/i 1 laska wanilii - 40 g cukru - 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie:Kawowa galaretka:1. Zalej żelatynę zimną wodą, tak by woda delikatnie zakryła żelatynę. 2. Wlej kawę do rondelka, dodaj cukier i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj wcześniej przygotowaną żelatynę. Dokładnie wymieszaj składniki, aż żelatyna się rozpuści. 3. Rozlej przygotowany roztwór do 5-6 naczynek (miseczek/słoiczków) i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przenieś do lodówki na około 60 minut, by galaretka stężała. Panna Cotta: 1. Do szklanki wsyp 2 łyżeczki żelatyny i zalej zimną wodą, tak by woda delikatnie zakryła żelatynę. 2. Wlej śmietankę do rondelka. Dodaj cukier, kawę, ekstrakt z wanilii i/lub rozkrojoną laskę wanilii wraz z ziarenkami (wcześniej wyciągniętymi z laski). Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zagotowania. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj wcześniej przygotowaną żelatynę. Dobrze wymieszaj, tak by żelatyna dobrze się rozpuściła. 3. Gdy płyn osiągnie temperaturę pokojową, zalej nim wcześniej przygotowaną galaretkę i umieść ponownie w lodówce, aż do stężenia. Rada: By ułatwić wydobycie deseru z miseczek, włóż je na chwilę do gorącej wody. Odwróć miseczki i przełóż deser nad talerzyk deserowy. Zobacz inne przepisy z kategorii: Desery
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|