×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Eklery z bitą śmietaną

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
15-19 zł90 min3/5124.3994
Eklery z bitą śmietaną
Eklery z bitą śmietaną
Eklery z bitą śmietaną
Eklery z bitą śmietaną

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
Ciasto parzone:

- 160 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
- 80 g masła lub margaryny
- 4 jajka L lub 5 jaj M
- 160 ml wody
- szczypta soli

Bita śmietana:

- 300 ml śmietany kremówki
- 3 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Polewa czekoladowa:

- 2 tabliczki mlecznej czekolady
PRZEPIS
Ciasto parzone:

1. Wodę zagotować w garnku z masłem/margaryną i szczyptą soli. Następnie do zagotowanej wody z tłuszczem wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, po czym zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy, tak by mąka się całkowicie zaparzyła.

2. Masę studzimy, a następnie dodajemy jajka i miksujemy na najniższych obrotach. Jednolite cisto przenosimy do rękawa/szprycy i wyciskamy podłużne korpusy o długości ok. 10 cm.

3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na jasno-złoty kolor przez ok 20 minut w temperaturze 190°C.

4. Ostudzone eklery przecinamy i dolną część smarujemy bitą śmietaną lub innym kremem. Przykrywamy i polewamy czekoladą lub inną ulubioną polewą.

Bita śmietana:

Śmietanę o temperaturze 4°C ubijamy na puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy zmieszany cukier puder i cukier wanilinowy.


Polewa:

Polewę przygotowujemy korzystając z łaźni wodnej. W tym celu 2 tabliczki czekolady łamiemy do miseczki, którą następnie ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Mieszamy od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu