Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Ciasto parzone:
- 160 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
- 80 g masła lub margaryny
- 4 jajka L lub 5 jaj M
- 160 ml wody
- szczypta soli
Bita śmietana:
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Polewa czekoladowa:
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
PRZEPIS
Ciasto parzone:
1. Wodę zagotować w garnku z masłem/margaryną i szczyptą soli. Następnie do zagotowanej wody z tłuszczem wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, po czym zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy, tak by mąka się całkowicie zaparzyła.
2. Masę studzimy, a następnie dodajemy jajka i miksujemy na najniższych obrotach. Jednolite cisto przenosimy do rękawa/szprycy i wyciskamy podłużne korpusy o długości ok. 10 cm.
3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na jasno-złoty kolor przez ok 20 minut w temperaturze 190°C.
4. Ostudzone eklery przecinamy i dolną część smarujemy bitą śmietaną lub innym kremem. Przykrywamy i polewamy czekoladą lub inną ulubioną polewą.
Bita śmietana:
Śmietanę o temperaturze 4°C ubijamy na puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy zmieszany cukier puder i cukier wanilinowy.
Polewa:
Polewę przygotowujemy korzystając z łaźni wodnej. W tym celu 2 tabliczki czekolady łamiemy do miseczki, którą następnie ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Mieszamy od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!